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EMAIL REGARDING U S EPA REGION IV COMMENTS ON DRAFT RECORD OF DECISION
FOR OPERABLE UNIT 10 (OU 10) SITE 25 NAS CECIL FIELD FL

12/30/2003
U S EPA REGION IV
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Jonnet, Mark

From: Speranza, Mark
Sent: Tuesday, December 30, 2003 10:49 AM
To: Glorieux, Jean-Luc; Dutka, Gary; Miller, Ralinda; Jonnet, Mark; Simcik, Robert; Logan, Joe
Subject: FW: OU 10, site 25 Draft ROD

-----Original Message-----
From: Vaughn-Wright.Debbie@epamail.epa.gov [mailto:Vaughn-Wright.Debbie@epamail.epa.gov] 
Sent: Tuesday, December 30, 2003 10:21 AM
To: mark.e.davidson@navy.mil; Grabka, David; Speranza, Mark; 
MeyersJG@efdsouth.navfac.navy.mil; Michael Halil
Cc: Simcik, Robert; Miller, Ralinda
Subject: OU 10, site 25 Draft ROD

All,

EPA (Region) submitted comments for this ROD June 6, 2003.  I have just received a few 
comments from EPA HQ's.  Headquarters review focused in on the land use control portion of
the ROD but the reviewers noticed a few other points as well.

1.    Section 1.2, The Statement of Basis and Purpose does not contain
any statement regarding the State's position.  Older RODs did contain a statement that the
State concurs with the selected remedy.  In recent RODs this statement was removed per 
David's request.  Per EPA Guidance on how to prepare a ROD, Section 1.2, this section 
should specify whether the State concurs or does not concur with the selected remedy. This
is standard language which goes into all RODs nationwide. David - please double check with
your management why they did not like this statement.  A simple statement as to whether 
the State is in concurrence/agreement/approves with the ROD or not should be included.

2.    Section 1.4, Description of the Selected Remedy, 6th Line  Re:
prevent extraction or consumption of groundwater.   Question to the
entire team - do we want to limit, restrict, prohibit or prevent
groundwater use?   If I understand section 2.10.2.3 correctly, one of
the LUC objectives is to prohibit all use.  If no use is to be allowed,
then the wording should be "prohibit" rather than "prevent".   When my
HQ's reviewer read the same section she came away with idea that some usage was OK.

Happy Holidays and Happy New Year,
Debbie Vaughn-Wright
Environmental Scientist
US EPA, Region 4
61 Forsyth Street
Atlanta, GA 30303
404/562-8539
404/562-8518 (fax)

vaughn-wright.debbie@epa.gov


