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ACTION MEMORANDUM, CERCLA TIME-CRITICAL REMOVAL ACTION,
INSTALLATION RESTORATIONSITE 2, OPERABLE UNIT 4A, ALAMEDA
POINT, ALAMEDA, CALIFORNIA

Dear Mr. Weissenborn:

The Department of Toxic Substances Control (DTSC) has reviewed the above
referenced document prepared by the Navyon February 8, 2002. Attached are
our comments. If you have any questions, please contact me at 510-540-3767.

Sincerely,

Marcia Y. Liao, Ph.D., CHMM
Hazardous Substances Engineer
Office of Military Facilities

Enclosure

cc: Michael McClelland, SWDiv
Andrew Dick, SWDiv
Steve Edde, Alameda Point
Anna-Marie Cook, EPA
Laurent Meillier, RWQCB
Elizabeth Johnson, City of Alameda
Peter Russell, Northgate Environmental mgt
Michael John Torrey, RAB Co-Chair
Lea Loizos, Arc Ecology

The energy challenge facing California is real Every Californian needs to take immediate action to reduce energy consumption.
For a list of simple ways you can reduce demand and cut your energy costs, see our Web-site at www.dtsc.ca.gov.
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MEMORANDUM

TO: Marcia Liao
Project Manager
Office of Military Facilities
Department of Toxic :SubstancesControl

Via: Donn Diebert, P.E.
Chief, Open Base Navy and FUDS Unit
Office of Military Facilities
Department of Toxic Substances Control

From: James C. Austreng, P.E.
State Unexploded Ordnance Coordinator
Office of Military Facilities
Department of Toxic Substances Control

Date: May 7, 2002

SUBJECT: REVIEW OF ACTION MEMORANDUM, CERCLA TIME-CRITICAL
REMOVAL ACTION, INSTALLATION RESTORATION SITE 2, ALAMEDA
POINT, ALAMEDA, CALIFORNIA, DATED FEBRUARY 08, 2002

Per your request, I have reviewed the subject document. My comments follow. Please
note that I have listed the more critical issues numerically (items 1-3). Other comments
are alphabetized.

1) The Navy has not recognized DTSC's authority to regulate both the investigation and
treatment of ordnance waste. (The Navy has indicated that waste disposal took place
prior to the effect date of Sub part F (see page 5-10). While this may be true, DTSC
has taken the closure process as an act of abandonment. Consequently, we view the
items in place as solid waste and therefore, because of the characteristics, a hazardous
waste. Consequently, both the investigation and clean up (including treatment) are
regulated activities.
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I should add that the issue of authority is a national issue which the Navy will likely
challenge. However, I think the Navy's position becomes irrelevant when they excavate
materials. Clearly, any hazardous waste excavated that requires treatment or transport
must comply with Section 66264.600 of Title 22 and Department of Transportation
requirements.

As a further note, the Navy states that the munitions in IR Site 2 are ordnance and
explosive wastes. They also cite the Military Munitions rule, which clearly delineates
that disposed munitions are solid wastes, and therefore, if reactive, are characteristic
hazardous wastes.

To reiterate, treatment of a hazardous waste which will be recovered as part of the time
critical removal action will be regulated under Title 22 and must comply with Section
66264.600 of the California Code of Regulation....an ARAR they did not cite. (Note, the
Navy did cite Section 66265.382 of CCR, which addresses separation distances for
open detonation for interim facilities. However, this is not the only applicable, or
relevant and appropriate requirement. A full assessment of potential impacts from open
detonation, as well as alternatives, i.e., detonation chambers vs. open detonation, must
be preformed in order to comply with requirement of CCR 66264.600).

2) I am also concerned with the Navy's use of the Corps of Engineers' prioritization
model to define risks from ordnance and explosives. Page 1-2 states "These [risks
and impacts] are defined within Appendix C, Evaluation of Removal Alternatives.
(emphasis added)

The Navy is fully aware that the Department of Defense (DoD) has not promulgated any
regulations governing how risks from ordnance will be assessed. Furthermore, there is
no model to my knowledge that has been developed by DoD or others that
quantitatively defines ordnance and explosive risk. The stated use of the prioritization
model is inappropriate. A change of text is needed.

3) The Navy also failed to address how residuals (explosives and or constituents from
tear gas) from items below the one foot excavation may or may not leach and migrate
into ground or surface waters. I suppose this could be done as part of the RI/FS.
However, I did not get the sense the Navy has recognized such potential and is
planning on addressing this in other documentation.
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Other Comments:

A) The Table of Contents (page iii) indicates three figures are included, although there
were no such figures provided with the document I reviewed. Of particular importance
is figure 2-3, the magnetic anomaly map generated as part of the 1999 effort. In
addition to providing the maps, all raw and processed geophysical data from the 1999
survey should be made available to DTSC.

B) Page 2-4 discusses the previous investigation and documented in the Unexploded
Ordnance Site Investigation Final Summary Report, SSPORT Environmental
Detachment, October 1999. Text following the citation of that report reads - "A
geophysical survey was conducted.... because of high background noise, however, it
could not be determined whether they were ordnance."

I am concerned that this paragraph implies that the application of geophysics without
high background noise can be used to discriminate buried items. While DoD and
others have done many tests in efforts to learn more about discrimination, results
confirm that such ability does not come with great assurances, especially in mixed
debris environments. Consequently, I doubt the Navy (or their contractor) would be
able to differentiate anomalies in a landfill setting even if there was a low back ground
signature. I suggest this text be rewritten to clarify that intrusive efforts were not
performed to confirm source of anomaly. Furthermore, if such discrimination is
attempted, test plots to confirm geophysical signatures followed with quality
control/quality assurance will be needed.

C) Page 2-5, Section 2.2.2:
The Department of Navy (DON) notes that they are currently cutting existing vegetation
"...conducting a surface sweep at IR Site 2 as part of the Draft Focused RI Work Plan
(FWENC, 2002).

While such efforts may be needed, the clean up of ordnance and explosives remains a
regulated activity. To that matter, and to the fact that the surface sweep is a planned
action, a Removal Action Workplan (RAW) or Remedial Action Plan (RAP), or
equivalent document that evaluates impacts and complies with CCR Section 66264.600
must be finalized prior to initiating the actions. And as state above, impacts and
alternatives to open detonations must be assessed and incorporated into the
RAW/RAP (or equivalent document).
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D) Additional data regarding optimizing geophysical efforts must also be provided. The
documents fail to address lane spacing or how the high background noise will be
addressed. Given such high back ground noise, details as to how the geophysical data
will be leveled must be provided.

E) The document should also indicate proposed risk management issues (institutional
controls, deed restrictions, education, covenants, etc.) and when these measures will
be addressed.


