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May 15, 1998

Mr. Daniel E. Murphy

Chief, Berkeley Unit
Office of Military Facilities

Department of Toxic Substances.Control
700 Heinz Avenue

Building F, Suite 200
Berkeley, CA 94710

Subj: APPLICABLE OR RELE.VANT AND APPROPRIATE REQUIREMENTS (ARARs) FOR
DISCHARGE OF GROUNDWATER TO SAN FRANCISCO BAY FOR REMOVAL ACTIONS

AT SITES 1, 2, 5 AND 10, AT ALAMEDA POINT, ALAMEDA, CALIFORNIA

Dear Mr. Murphy:

I am in receipt of your letter of 12 May 1998 concerning the Navy's contemplated discharge of
groundwater at Installation Restoration (IR) Sites 1, 2, 5 and 10 as part ofaproposed CERCLA removal
of radiological material at Alameda Point (copy attached). In that letter and in related communications,
you have advised that in order for,the Department of Toxic Substances Control (DTSC) to concur with the

........ Navy's proposed removal action, the Navy must (1) meet all administrative and substantive requirements of
the San Francisco Bay Regional Water Quality Control Board (RWQCB) for de-watering discharges to the
Bay, including, if necessary, securing from the RWQCB a National Pollution Discharge Elimination
System (NPDES) Permit; and (2) request specific applicable or relevant and appropriate requirements
(ARARs) directly from the RWQCB.

This letter is to advise that these additional steps at this late date would unnecessarily delay the

implementation of the Navy's proposed response action. In addition, it is the Navy's view that the
Comprehensive Environmental Response, Compensation, and Liability Act (CERCLA) requires the

proposed removal action to comply with substantive, not administrative, ARARs of the RWQCB, and that,
as evidenced by its draft Technical Work Document/Interim Remedial Action Plan (draft TWD/RAP), the

Navy's prolzosed action will fullycomply with all substantive requirements of'the RWQCB.

Section 121 (d)(2) of CERCLA provides that remedial actions must meet "a level or standard of control"

which attains ARARs. Since only substantive standards set levels or standards of control, the National
Contingency Plan (NCP) provides that CERCLA response actions are subject only to substantive, not

administrative, requirements. Additionally, Congress has expressly provided in sections 121(d)(2) and
(d)(4) of CERCLA that ARARs are to be applied to actions conducted onsite, and in section 121(e)(1) that
for such on-site response actions, "[n]o Federal, State, or local permits shall be required..." As EPA
explained in the Preamble to the NCP:
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These subsections reflect Congress' judgment that CERCLA actions should not be delayed by time-
consuming and duplicative administrative requirements such as permitting, although the remedies
should achieve the substantive standards of applicable or relevant and appropriate laws. Indeed,
CERCLA has its own comparable procedures for remedy selection and state and community

involvement. EPA's approach is wholly consistent with the overall goal of the Superfund program,
to achieve expeditious cleanups, and reflects an understanding of the uniqueness of the CERCLA
program, which directly impacts more than one medium (and thus overlaps with a number of other

regulatory and statutory programs). Accordingly, it would be inappropriate to formally subject
CERCLA response actions to the multitude of administrative requirements of other federal and
state offices and agencies.

(NCP at 55 Fed. Reg. 8666, 8756).

As you are aware, the Navy is considering an on-site discharge of groundwater from de-watering

operations as part of its proposed.removal action at Alameda Point. Since this aspect of the removal action
will be conducted entirely on-site, it is unnecessary for the Navy to obtain a permit or comply with other
administrative requirements of the RWQCB. See DTSC Office of Legal Counsel memorandum dated
January 31, 1995, Subj: Applicable Law and Lead Agency on Federal Facilities at 4-5. Indeed, to initiate

_+_J an administrative permitting process at this late date would delay and possibly undermine the Navy's effort
to complete this removal action during the current dry season in northern California.

4"

Nevertheless, as the Navy has maintained throughout its collaboration with DTSC in preparation for this
removal action, it will fully meet all substantive ARARs related to the discharge of water from the de-

watering activities. The Navy ha§ identified those requirements in its final draft TWD/RAP which has
been provided to DTSC.

Additionally, the Navy has made diligent efforts to solicit State involvement and input into the ARAR
identification process, as required by EPA policy and the NCP. Under present agreements with California

EPA and in accordance with the Secretary of California EPA's memorandum of September 20, 1993,
DTSC is the designated lead state agency for CERCLA response actions at Alameda Point. Accordingly,
the Navy, in accordance with EPA's Guidance on the Consideration of ARARs During Removal Actions,

EPAJ540/P-91/011 (August 1991), requested DTSC to identify State ARARs as soon as practicable (in
October 1997), after it began to consider taking this removal action. Subsequently, the Navy identified
potential federal and State ARARs related to the discharge of water from de-watering operations in

multiple drafts of the TWD/RAP (beginning in November 1997), and DTSC provided written comments on

potential ARARs on each occasion. Further, the State will be given an additional opportunity to comment
upon the Navy's proposed ARARs during the up-coming public comment period on the proposed action. In
short, the Navy has provided, and in fact the State has exercised, substantial opportunities to identify State
ARARs.
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In light of the Navy's careful adhe.rence to the CERCLA's procedures for remedy selection and State
involvement, and DTSC's responsibilities to obtain substantive requirements from support State agencies in
a timely manner, the Navy believes that it has fully discharged its responsibilities to obtain State ARARs

related to the discharge of water from de-watering operations. Thus, it would be inappropriate, and indeed
would frustrate the expeditious completion of this proposed removal action, for the Navy to apply to the
RWQCB for its view of State ARARs on such discharges at this late date.

Please direct any questions you might have concerning this matter to George Kikugawa, at (650) 244-2549.

Sincerely,

O_|G|NAL 8|(tNEO BY

HENRY C. GEE

BRAC Environmental Programs Manager
:.' Bydirection

Encl:

, Department of Toxic Substances Control letter to the US Navy, REQUIREMENTS FOR DISCHARGE
.......... OF GROUNDWATER TO SAN FRANCISCO BAY - ALAMEDA POINT, dated May 12, 1998

4.

Copies to:
U.S. Environmental Protection Agency (Attn: Mr. Tom Huetteman)

California Regional Water Quality Control Board (Attn: Mr. Richard McMurtry)
Alameda Point, BRAC Environmental Coordinator (Attn: Mr. Steve Edde)
Radiological Affairs Support Office (Attn: LCDR Lino Fragoso)
TTEMI, San Francisco Office (Attn: Mr. Bill Westerfield/Ed Ho)

Blind copies to:

60E(HG), 612.1(AK), 612.4(GK), 703.35(CG), 02C(RG)
Administrative Records (Three (3) copies)
Chron, RF
File: Alameda
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Pete_bon
D_artment _ Commanding Officer
ToxicSubstances Governor
Con_ol Engineering Field Activity, West

Naval Facilities Engineering Command Pe_r_ Roon_

700 Hei_ Avenue, Attn: Mr. George Kikugawa, Code 1831.2 _crem_r

Bldg. _ Suite 200 900 Commodore Drive E_onmental

Berkel_,CA San Bruno, CA 94066-2402 Protection
94710

REQUIREMENTS FOR DISCHARGE OF GROUNDWATER TO SAN

FRANCISCO BAY - ALAMEDA POINT

Dear Mr. Kikugawa:

The purpose of this letter is to advise you of

certain requirements that the Navy must meet prior to

commencing work on the radiological remedial activity

at IR Sites I, 2, 5, and I0, at Alameda Point (former

Alameda Naval Air Station). In several recent

conversations with representatives of or contractors

for the Navy, the Department of Toxic Substances

Control (DTSC) has become aware of inconsistencies

between the proposed management of water generated in

cleanup excavation trenches and the actual requirements

for water discharge management as we understand them.

Specifically, in order for DTSC to concur with or

otherwise approve the proposed remedial activity, the

Navy must meet all administrative and substantive

requirements of the San Francisco Bay Regional Water

Quality Control Board for trench dewatering discharges

to the San Francisco Bay. This may involve securing a

National Pollution Discharge Elimination System permit,

or a specific written determination on the part of the

Regional Board that such a permit is not necessary.

Even if a permit is determined to be unnecessary, the

Navy will still need to secure specific requirements

and limitations on suchdischarges from the Regional

Board, and incorporate them into your project plan.

I have sent a letter to the Regional Board,

requesting that they expedite their evaluation of their

.............. requirements applicable to this project. They have

_ _._ _i_
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been advised of your schedule, and of the typeS of

contaminants that are present in the soil from which

the water will be derived. However, it is also your

responsibility to send a request for the Regional

Board's requirements directly to them.

If you have any questions, please contact Ms. Mary

Rose Cassa at (510)540-3814.

Sincerely,

Daniel E. Murphy, P.E.

Chief, Berkeley Unit

Office of Military Facilities


