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October 15, 1996

Joseph Joyce
BRAC Environmental Coordinator

Environment and Safety (Code 1AU)
MCAS E1 Toro

P.O. Box 95UU1

Santa Aha, CA 92709-5001

Dear Mr, Joyce:

EPA forwarded comments on the "Draft Phase II Feasibility
Study-Operable Unit 2A Report" on October 11, 1996. The

attached comments (Enclosure A) are additional comments prepared

by EPA legal counsel. If you have any questions regarding these
comments, I can be reached at 415/744-2368.

Sincerely,

Bonnie Arthur

Remedial Project Manager

Federal Facilities Cleanup Office

cc: Tayseer Mahmoud, DTSC

Larry Vitale, RWQCB

Andy Piszkin, Southwest Div.



October 15, 1996

MEMORANDUM

To: Bonnie Arthur ·
RPM, MCAS E1 Toro

Fr- Thelma Estrada
ORC

Re: Draft Phase II Feasibility Study, OU-2A

I finished reviewing the above document and the following
are my comments:

GENERAl COMMENT:

Overall, the document was well-written and well-organized.
The ARARs discussion was particularly well-done - it was
thorough, well-reasoned, and specifically tailored to the
chemicals/locations/actions on site. In other words, it avoids
the general pitfall of ARARs discussion which is to have a
laundry list of the whole universe of ARARs, without a clear
explanation of when these requirements would be ARARs.

SPECIFIC COMMENTS:

1. p.ii: third full paragraph, last sentence - states that
offstation, the maximum reported TCE concentration is 35
micrograms per liter. Somewhere in the document, I think it
states 34 micrograms per liter.
2. p.iv: second bullet under Vadose Zone - states that
vadose zone remediation will continue until the average voc soil
gas concentrations are below the threshold concentration capable
of contaminating groundwater above the mcls. Question: where
will this be measured and how?

3. p.iv-v: under remedial action objectives for groundwater,
it doesn't make it clear that the groundwater in the shallow unit
and in the principal aquifer wiii be cleaned up to mols and that
groundwater which will be reinjected will be treated to non-
detect levels.

4. p.vi: third full paragraph, second sentence - states
that alternative 6a and 10 will increase the mobility of TCE into
deeper groundwater units. Why is this the case?
5. p.I-7: section 1.3 - mentions for the first time (and I
believe the last time) site 25 as part of OU-2A. Therefore, its
not clear to me whether site 25 was evaluated and is considered

part of OU-2A.
6. p.1-8: second to the las_ sentence in full paragraph in
section 1.32 - it isn't clear to me what we mean in the sentence

that reads "The dividing line that separates Ou-1 and site 24 is
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approximated by the 5 ug/1 TCE contour in the southwestern
portion of the Station." Please clarify.
7. p.2-5: under remedial action objectives for groundwater -
states as one of the objectives is to ensure the continued
beneficial use of groundwater in the principal aquifer. It
doesn't say how this will be accomplished.
8. p.2-18: this section discusses institution controls. The
last sentence in the first paragraph states "[r]emedial
alternativesare evaluated for soil that the potential to
contaminate groundwater above mcls." What does this have to do
with institutional controls? In the second paragraph in this
section, it identifies long-term monitoring of groundwater
conditions and allocation of an alternative water supply in the
list of possible institutional controls. These two are not what
we typically refer to as institutional controls. The groundwater
monitoring may be necessaz%, to determine whether institutional
controls such as deed and access restrictions are still

necessary. Provision of an alternative water supply may be part
of a groundwater remedial action.
9. p.4-17: last paragraph evaluates whether alternative i (No
Action) would comply with ARARs. ARARs are only triggered when a
remedial action is taken. Therefore, an ARARs discussion is not

necessary for a no action alternative. Please make this
correction here and in other parts of the FS where ARARs is
discussed for alternative 1.

10. p.4-31: last sentence, first paragraph - mentions RWQCB
General Groundwater Cleanup Permit. Later on, the FS makes it
clear that this is not an ARAR because on-site remedial actions
do not require a permit and because it appears this General
Permit applies to TPH discharges. Nevertheless, the DON feels
that it will comply with the substantive requirements of this
General Permit. Please make it clear that these will be TBCs,
not ARARs.

11. p.4-37: first paragraph under "Overall Protection of HHE"
- states that contaminated groundwater extracted from the
aquifers is treated to meet prescribed discharge objectives and
transferred to the Irvine Desalter Project for treatment. What
are these "prescribed discharge objectives?"
12. p.4-49: first paragraph under "Compliance with ARARs"
states that the time period re_aired to meet the mcl for the
shallow groundwater unit and principal aquifer is significant.
Elsewhere in the FS (Table 6-1), I think we actually have a
specific number of years. Why not say that here and in the other
narrative parts of the FS?
13. p.4-57: last paragraph on this page - this section does
not state that the cleanup of the principal aquifer will be
accomplished through natural attenuation. I think it is
important to state that under this alternative, it is projected
that mcls for the principal aquifer will be met by natural
attenuation.

14. p.4-63: section 4.5.2 states that alternative I will
violate the RCRA groundwater protection ARARs. Please see
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comment above regarding ARARs and no-actio n alternative.
15. p.A2-4: row which identifies ACLs as ARARs under CERCLA.
The identification of ARARs is part of the procedure for
Superfund compliance with requirements of other environmental and
public health statutes when conducting remedial actions. The
establishment of site-specific ACLs is provided for under RCRA
(40 CFR 264.94), with CERCLA 121(d) (2) (B) (ii) providing a set of
three additional conditions limiting the use of ACLS at Superfund
sites where mcls would otherwise be applicable or relevant and
appropriate. The 3 conditions identified here should just be
listed as a footnote.

16. p.A2-7: second row - states that only the primary
standards for vocs are State ARARs for this action. Are these

State standards more stringent than the federal ones? Please
make this clear.

17. p.A2-8: first Paragraph under State and Regional Water
Quality Control Board - since this only describes the Board's
authority to establish water quality objectives, this should be
deleted since this is not the ARAR. Alternatively, under the
column comments, the sentence "[s]ubstantive provisions are
ARARs" should be revised to read: "Substantive provisions which
establish beneficial uses and water quality objectives for ground
and surface waters are ARARs."

18. p.A2-10: please clarify what the following (in the last
sentence of the second paragraph) means as applied to this site -
"... located at the hydraulically downgradient unit of the waste
management area that extends throughout the uppermost aquifer
underlying the regulated unit .... "
19. p.A2-17: first and second paragraphs refer to waste
discharge requirements that implement the water quality plan.
Since these waste discharge requirements are typically in
permits, please clarify that the permits are not the ARAR but the
substantive requirements in the permits. Also, delete reference
to secondary mcls which are not ARARs as well as the substantive
portions of the General Permit which are also not ARARs for
reasons cited above. Both may be identified as TBCs if DON
agrees they should be TBCs.
20. p.A4-1: delete A4.1.1, A4.1.2, A4.1.3 as ARARs are not
triggered by a no action alternative.
21. p.A4-2: delete last row as record keeping requirements are
not substantive requirements.
22. p.A4-8-10: delete these requirements that pertain to DOT
requirements. These DOT requirements apply to offsite activities
and are therefore not ARARs, although the facility has to co,_ly
with them in any transport of hazardous materials offsite.
23. p. A4-14: first row refers to waste discharge requirements.
Again, make clear that the requirement is not the permit but the
substantive requirements of such a permit. Also, on this page,
delete reference to alternative 1.

24. p.A4-15: the row where Res. 92-49 is discussed - the last
sentence two sentences should be deleted or rewritten. First,
the last sentence should be deleted completely as this part of
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theresolution does not establish any new requirement. In other
words, whether the requirements of Chapter 15 and Res. 68-16 are
ARARs depend not on this section of Res. 92-49 but on an
independent analysis of Chapter 15 and 68-16, as applied to the
site and remedial actions on that site. The second to the last

sentence should be rewritten so that it quotes directly the
language of Res. 92-49 III.G, which is the only substantive
requirement of Res. 92-49 that may be an ARAR.
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