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Enhanced Use Lease 
Navy Recreation Center Solomons 

 
Questions and Answers 

           

1. Q: Will the project be susceptible to municipal permitting? 

A: Although local and state regulations may not apply to federal activities on Solomons, 
they may apply to private developments on Solomons.  Interested developers are advised 
to engage their own legal counsel to help them navigate state and local regulatory 
processes. 
 

2. Q: Will the project be subject to local real estate taxes? 

A: The federal law authorizing the Navy’s out-leasing program (10 U.S.C. 2667) and 
state laws allow the leasehold interest to be taxed.  Interested developers are advised to 
engage their own tax counsel on this issue. 
 

3. Q: Do you anticipate that local zoning ordinances will be adhered to during any 
construction of new facilities? 

A: Local zoning does not apply to federal activities on Solomons.  However, because the 
Navy Recreation Center Solomons is under concurrent jurisdiction, local zoning may 
apply to a private project on that installation. 

4. Q: Do the individual sites have a monetary value to MWR?  If you take two sites, 
how much of the $1 million would be due per site? 

A: The $1 million would be the figure if Sites 1, 2, AND 3 were selected for 
development.  If selected individually for development, each site would require a 
payment to MWR of $333,333.33 per site, dependent on the type of development is 
proposed for the site.  The Navy and the Selected Developer will negotiate a different 
amount if applicable.  

5. Q: Would the revenue or balance sheets be available from the existing MWR 
facility? 

A: No.  Current revenue and balance sheets should have no impact on proposals. 
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6. Q: Please confirm that the $1 million annual contribution to MWR is above and 
beyond the ground lease payment to the Navy. 

A:  The $1 million annual contribution to MWR, which is the maximum payment if all 
four sites are leased out, would be factored into the agreed-upon amount of the ground 
lease payment to the Navy.  It would not be an additional charge.  It is expected that the 
Navy will receive sufficient funds to cover the impact on MWR’s net revenues plus 
additional in-kind services, the total of which would constitute the compensation to the 
Navy for the ground lease. 

7. Q: Can the $1 million pay-back to MWR be in in-kind services in lieu of cash 
revenue? 

A: No.  MWR relies on this cash revenue to fund other MWR activities throughout the 
region.    So, that specific aspect of the payment to the Navy would need to be in cash 
paid directly to MWR.  But any payment to the Navy that is over and above the amount 
required to make MWR whole could be in the form of payment-in-kind. 

8. Q: The narrative uses soft, non-business terms to describe the MWR revenue 
stream of $1 million.  During the presentation, it was referred to as "profit."  Is the 
$1 million EBITDA (Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation, and 
Amortization) or is it post-EBITDA? 

A:  The $1 million payment to MWR is based on Net Cash Flow less Depreciation.  The 
Federal Government does not pay taxes. 

9. Q: The draft RFQ discusses preferential pricing for MWR-eligible customers.  Does 
the RFQ mean to say that prices will not increase? 

A:  No.  It is anticipated that MWR-eligible customers will receive prices that are less 
than market, hence “preferential.”  But we realize that the new facilities proposed may be 
better and more costly than what the Navy currently offers, and anticipate that MWR-
eligible customers would have to be charged more than they are currently charged.  At 
the same time, it is expected that the developer will provide below-market preferential 
pricing to MWR-eligible customers that reflects the current rate structure. 

10. Q: Is the Point Patience land up for possible inclusion in the EUL? 

A: No, that land is already encumbered by a long-term lease under the Navy’s PPV 
program. 
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11. Q: Would a port facility or terminal be an allowed use for Site 4? 

A: Yes.  The Navy would entertain such a proposal. 

12. Q: If offerors choose to bid on less than the four sites, can multiple developers be   
selected?  For example, if developer one gets parcels 1 and 2 and developer two gets 
parcels 3 and 4? 

A: Yes.  However, the Navy will not select more than one developer for the same site. 

13. Q: Is the Navy contractor considered a paying tenant if they continue to occupy the  
base? 

A: No.  The Navy would not be considered a paying contractor to the leaseholder. 

14. Q: What's the critical area overlay zone?  Is it an IDA, LDA, or RCA? 

A: It is an IDA (Intensively Developed Area). 

15. Q: Will the site be secured similar to access to the Navy bases, i.e., a pass office? 

 A: It depends on the details of what Offerors propose to develop on particular sites.  The 
Navy uses the notion of “enclave security.”  We know that the PPV housing on Point 
Patience would require enclave security.  If one or two of the sites proposed for 
development are contiguous to the current front gate, then there would be no requirement 
to have a pass office or even a physical gate.  However, if one of the sites that is not 
adjacent to the front gate is proposed for development, the Navy would need to work on 
enclaving security for those Navy interests that remain on site, while allowing the offeror 
to develop that particular parcel without having to utilize a gate and/or pass and ID office. 

16. Q: What's the most recent environmental assessment for the EUL sites?  Will it be  
shared? 

A: The Navy will be releasing the Environmental Condition of Property (ECP) report.  In 
terms of an Environmental Assessment (EA) to satisfy National Environmental Policy 
Act (NEPA), a new document would be required for this lease action.  The Developer 
will be responsible for funding and preparing NEPA documents, but they will be subject 
to the Navy’s approval, and the final Finding of No Significant Impact (FONSI) would be 
signed by the Navy. 
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17. Q: Are there any endangered species in any of the four sites? 

A: There are no federally listed species, but there are three state-listed species.  The final 
RFQ will include an Environmental Condition of Property (ECP) report that will answer 
these questions. 

18. Q: Can we access the site at a later date? 

A: Additional visits may be scheduled depending upon demand.  However, any additional 
visits to the sites shall be publicized in advance to afford all interested parties the same 
degree of information about the project. 

19. Q: Getting into specifics of MWR, can you provide rates currently charged for 
various lodging and the percent occupancy of each at the Rec Center? 

A: The final RFQ will contain the most recent rates charged at the Navy Recreation 
Center Solomons.  Currently, Appendix E of the draft RFQ contains rates as of October 
1, 2009. 

20. Q: Will you provide Cape Henry rates when they are available? 

A: Please refer to Cape Henry’s web site at 
http://old.armymwr.com/portal/travel/recreationcenters/cape_henry_inn.html  

21. Q: Please define “eligible sponsor” rooms and “sponsor-plus-two” noted on page 55 
of tab 4. 

A: The term “eligible sponsor” refers to individuals who are allowed to use the Armed 
Forces Recreation Center Resorts (AFRC), which includes members on active duty, in 
the Reserves or National Guard, Cadets and Midshipmen of the Army, Air Force, Coast 
Guard, and Merchant Marine Academies, among others.  The term “Sponsor-plus-two” 
mean that an eligible person can book up to 3 rooms at the AFRC resorts. 
 

22. Q: This is in "Prohibited Uses," please define "large grocery store." 

A: For the purpose of this solicitation, a grocery store exceeding 20,000 square feet 
would be considered a “large grocery store.” 

23. Q: Can you provide a definition for "bulk alcohol"? 

A: For the purpose of this solicitation, “bulk alcohol” is defined as any quantity of 
alcohol sold that is greater than for individual consumption, within reason.  
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24. Q: The State is looking to upgrade the bridge soon.  It's falling apart, basically.  Has 
there been any talk with the County or the State about the developer contributing 
toward the upgrade of this bridge? 

A: In the context of the EUL, the bridge discussions with the State have not come up. 


