
 
 
Question: 
 

NAVFAC P-307 states “Category 2 and 3 cranes shall be inspected, operationally tested 
(without load), and certified annually however, a load test shall be performed at every 
fourth annual certification, as a minimum”.  As shown below in Attachment 1, there is a 
difference of opinion in whether or not the initial load test year is also counted as the first 
annual certification when a crane is in the quadrennial load test program.  We request that 
Navy Crane Center review the two options and indicate which option meets the intent of 
the quadrennial load test program. 
 

 

 
 

NCC Response: 

Option 2 demonstrates the correct method. Option 2 will correctly provide three no load 
certifications for every load test certification; the minimum required and intended by 
NAVFAC P-307, paragraph 3.4.1. 
 

 

 

 

 

 

 

 

 


