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QUESTION 
 
Q1: Can load indicating devices (LID’s) that are integral to crane systems be used in lieu of 
portable LID’s,  as required by P-307, paragraph 10.5, provided the crane integral LID has an 
accuracy of at least 2% of full scale and the LID has a readout that is readily visible to the signal 
person or RIC?   
 

ANSWER 
 
A1: Load indicating devices (LID's) integral to crane systems may be utilized in lieu of 
portable LID's as required by P-307, paragraph 10.5, provided the integral LID meets the 
requirements of NAVCRANECENINST 11450.2, paragraph 2-5.26.2 for required design factors, 
hardness levels and accuracy, is calibrated in accordance with OEM recommendations, and has a 
readout that is readily visible to the signal person or RIC.  All other requirements of P-307, 
paragraph 10.5 apply. 
 
Responsibility for monitoring the LID readout remains with the signal person or RIC during 
lifting operations that require the use of an LID to ensure stopping points are not exceeded - 
monitoring of LID's by the crane operator during these operations is not allowed. 
 
Additionally, the accuracy of the integral LID for the estimated weight to be lifted shall be such 
that the tolerance is acceptable and will not negate the benefits of using a LID (i.e. a 30,000 lb 
capacity hoist with a LID calibrated to two percent of full scale accuracy has a tolerance of 600 
lbs which may not provide useful indication for loading in the lower range of crane capacity).  
Operations where the crane integral LID is calibrated for less accuracy than is required for the 
specific weight shall revert to using a portable LID in accordance with NAVFAC P-307, 
paragraph 10.5. 
 


