
Para. 7.4.3  Crane Capacity for Performance Tests (Largest) 98-003  
Part 1 

 
Crane Capacity for Performance Tests (Largest) 

 
Question: When we administer a performance test to an operator, do we have to use the largest 
rated capacity crane that the operator will be licensed to use? Or can we use the same type 
(bridge crane) with the same controls (electrical, pendant) but smaller capacity?  
 
Answer: P-307 does not require that the highest capacity crane be used for the performance test 
for licensing. The choice of crane is left to the activity and the license examiner. Be reminded, 
however, for each and every other capacity crane (in this license category) that the operator will 
be assigned to operate, he/she must demonstrate proficiency of operation to his/her supervisor 
per paragraph 6.2.4. 
 


