
UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY
NEW ENGLAND - REGION I

5 POST OFFICE SSQUART, SUITE 100
MAIL CODE: OSRR 07-03

BOSTON, MASSACHUSETTS 02109-3912

January 12, 20 I0

leffDale
Dept of the Navy, BRAC PMO Northeasl
Code 5090 BPMO NElJD, 4911 South Broad SI
Philadelphia, PA 19112-1303

Re: Meeting NOlesfor 18 OClOber 2009 Response (0 Comments DiscIlssi011sjor Draft Site 16 FS

(published Feb. 2009) dared December 22,2009 allhe fonner Davisville Naval Construction Battalion Center,
North Kingstown, RI

Dear Mr. Dale:

Pursuant to § 7.6 of the Davisville Naval Construction Battalion Center Federal Facility Agreement dated

March 23, 1992, as amended (FFA), the Environmental Protection Agency has reviewed the subject documents

and comments are below.

Item 1 Classification of Groundwater Underlying site 16 and Groundwater Remedial Goals/Criteria. 1)
Question on TI waivers.

The TI waiver guidance (blip:, www,epa.gov:superfuDdlbealttl'coomcdjagwdocSilechjmp,hlm)doesnotdiscuss

salt water intrusion as a criterion. That is because no remediation of non-potable saline groundwater is required
unless it poses a risk of migration (so no TI waiver required for saline groundwater). I To conrmn where saline

groundwater is present or would be drawn in if a drinking water well were installed; the upcoming field work

should also include salinity testing. RlDEM regs Chapter 46-13.2 Appendix C indicates the minimum
acceptance criteria for yields of bedrock wells. Navy should detennine if such yields would pull salt water into

the aquifer.

I See EPA Groundwater Guidance document OSWER Directive 9283.1-33
As discussed in the NCP and in various associated guidance, there are in general. five key

principles that Slem from the overarching expectations for groundwater restoration. These are as
follows:

t) If groundwater that is a current or potential source of drinking water is contanlinated
above protective levels (e.g.. for drinking water aquifers. contamination exceeds Federal
or State MCLs or non·zero MCLGs), a remedial action under CERCLA should seek to
restore that aquifer to beneficial use (e.g.• drinking water standards) wherever practicable.

2) Groundwater contamination shouJd not be allowed to migrate and further contaminate the
aquifer or other media (e.g.• vapor intrusion into buildings; sediment; surface water; or
wetland).
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In addition, no TI waiver is required for groundwater contamination within a compliance zone for a waste
management area where contamination is left in place.2

A TI waiver would only be invoked if it was technically impracticable to rcmediate contaminated groundwater
that was not saline (or would not become saline if a drinking water well were installed) or which would not be
under an area where contamination is being managed in place. The NCP preamble 55 FR 8748, states that the
TI ARAR waiver "is intended when compliance with an ARAR is not technically practicable from an
engineering perspective. The criteria proposed for this waiver included engineering feasibility and
reliability...Both standard and innovative technologies should be considered before invoking this waiver." 53
FR 51439, states that "EPA suggests using this waiver for cases where (a) neither existing nor innovative
technologies can reliably attain the ARAR in question, or (b) attainment of the ARAR in question would be
illogical or infeasible from an engineering perspective."

Item I Classification of Groundwater Underlying site 16 and Groundwater Remedial Goals/Criteria. 2)
Statement regarding Nike cleanup levels.
We have not yet discussed cleanup levels with the Army. Since CERCLA Section 120(a)(2) requires other
Federal agencies to ensure their guidance and policies are not inconsistent with CERCLA, a conversation may
need to take place after our review of their RlIFS document.

Item I Classification of Groundwater Underlying site 16 and Groundwater Remedial Goals/Criteria. 3) Cost.
EPA agrees that alternatives should be evaluated against the 9 criteria. Any remedy selected must be protective
and comply with ARARs as threshold criteria. Cost is one balancing criteria.

Item 2 - Hazardous Waste (listed/Characteristic) at Building 41 and Northwestern Portion of the North Central
Area and Item 3 - LandfilllHazardous Waste Landfill- North Western Portion ofNCA, last paragraph Item 5
discussion. Please be advised that RCRA does define a waste that fails TCLP to be hazardous waste. This
sentence should read, "Once the contaminated soil is excavated, standard testing procedures as required by the
disposal facility and by the State Hazardous Waste Regulations will be perfonned and to ensure the
contaminated soil is properly managed on-site. If the "managed" contaminated soil thcn fails TCLP it will be
deemed hazardous remediation waste under RCRA."

Item 4 - Land-Use control Issues for Site 16, last sentence, first paragraph. Navy has used the EPA required Ie
checklist in the ROD as was requested during the development of the OU4 September 2009 ROD for the
Bedford Naval Weapons NPL Site. Please rewrite the sentence to read, "The EPA-DoD Institutional Control
check·list will be utilized during the preparation of the ROD. lbe checklist can be found at
http;/Iwww.epa.gov/fcdfac/documents/icchecklist.odf "

Item 5 - ARAR discussion. Please rewrite the sentence (0 state, "Under CERCLA and the NCP ARARs do not
apply to offsite activities. However, the referenced laws and regulations that apply to offsite activities must still

2 See footnote 33 from QSWER Directive 9283.1-33:
J]."See "Guidance on Remedial Actions for Contaminated Ground Water at Superfund Sites" (OSWER Directive
9283.1-2, December 1988, p. xv) where the area of attainment is defined as "[t]he area of the plume outside the
boundary ofany waste to be managed in place as part of the final remedy and inside the boundaries of the
~~ntarninant plume."
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be adhered to (they just are nol rcferred to as "ARARs" and are not listed within the ARARs Tables)."

Item 8 - Post meeting notes: Please remove this section. Additional shallow groundwaler investigation is
planned for this field season. The down gradient portion of the plume has not been characterized in the shallow
zone.

If you have any questions with regard to this letter, please contact me at (617) 918-1384.

Sincerely,

Christine A.P. Williams, RPM
Federal Facilities Superfund Section

cc: Richard Gottlieb, RIDEM
Dave Bamey, Navy BEC(via e-mail only)
Johnathan Reiner, ToNK
Steven King, RIEDe
Bill Brandon, EPA (via e-mail only)
SIeve OiMauei, EPA (via e-mail only)
Rick Sugau. EPA (via e-mail only)
Kathleen Campbell, COW (via e-mail only)
Conrad Les7.kiewic7... COW (via e-mail only)
Stephen Vetere, Tetra Tech NUS, Inc (via e-mail only)

3




