N;ou ANy .

9

T T T T TN

N62661.AR 001413 ’

NAVSTA NEWPORT RI
w0

<€D STy
S %o

UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY

& 2 REGION 1
M ¢ 1 CONGRESS STREET, SUITE 1100
S BOSTON, MASSACHUSETTS 02114-2023
Y, PHO"("G«

March 15, 2001

James Shafer, Remedial Project Manager
U.S. Department of the Navy

Naval Facilities Engineering Command
Northern Division

10 Industrial Highway

Code 1823, Mail Stop 82

Lester, PA 19113-2090

Re:  Technical Review of the Response to Additional Comments for the Draft Final Remedial
Investigation for the Old Fire Fighting Training Area at the Naval Station Newport,
Newport, Rhode Island

Dear Mr. Shafer:

Thank you for your letter dated February 20, 2001 where you respond to my comments dated
January 16, 2001 on the Old Fire Fighter Training Area remedial investigation. Although the
majority of the responses to EPA comments were adequate, there are still two outstanding issues
that have not been adequately addressed. These two comments requiring further clarification and
action are discussed on Attachment A. EPA is concerned that issues concerning the use of
background chemical levels in the baseline risk assessment remain despite numerous comment
letters and meetings between our respective agencies. EPA recommends that Northern Division
coordinate its responses with the Assistant Secretary of the Navy’s office to ensure that it
accurately represents the Navy’s policy on this issue.

EPA supports the Navy’s statement in their February 8, 2001 letter that "...the Navy accepts
RIDEM’s arsenic soil background level of 6.2 mg/kg as a proposed preliminary remedial goal
(PRG) for OFFTA surface and subsurface soils...." Voluntarily adopting this performance goal
appears to have facilitated agreement between the Navy and the Rhode Island Department of
Environmental Management and enabled our respective agencies to work together toward site
remediation. Using the map provided on January 11, 2001, EPA was able to find at least 51
locations where the concentration of arsenic in the soil exceeded the 6.2 mg/kg background
value. In other words, virtually all of the sample locations are above background for arsenic in
soil. Although the Navy’s response accurately cites CERCLA, it fails to recognize that when
site-related contaminants or activities alter the natural form of background contaminants that
such background contaminants no longer meet the limitations on response cited at CERCLA
§9604(a)(3)(A). As aresult, it is likely that cleanup of naturally occurring arsenic, as mobilized
by site-related PAHs, may be required.

As stated in EPA’s letters dated November 20, 2000 and January 16, 2001, Sections 1.1 (b), 2.6,
and 6.1 of the Federal Facilities Agreement require that remedial investigations under CERCLA
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are conducted in accordance with EPA regulations, policy, and guidance. EPA guidance clearly
states that the COPC list is to be developed based primarily on comparison to risk-based
standards. These chemicals must be evaluated in the risk assessment and comparisons to
background should be performed in both the risk characterization and the risk management
processes. The risk characterization must divulge that there is an increased potential risk from
site exposure owing to background contaminants. It is unclear to me why the Navy objects to
this approach as it is clearly embodied in the Navy’s interim final policy dated September 18,
2000.

Based on the response to additional comments, the Navy claims to be screening versus RBCs
first. However, the screening tables in the October 2000 version of RI contained COPCs that
were eliminated with a "BKGD" rationale when the site concentrations were actually lower than
their respective risk-based screening values. If constituents are screened initially versus risk-
based concentrations, as required in EPA guidance and as stated in the Response to Additional
Comments, the only constituents eliminated based on background are antimony in surface soils
and cadmium in subsurface soils. The risks from these chemicals should be evaluated either
quantitatively in the risk assessment or qualitatively in the uncertainty section.

The last page of the Navy’s policy (Figure 1: Use of Background Chemical Levels) lists three
options for dealing with background sources. Two of the options involve retaining the chemical
and continuing with the baseline risk assessment. The third option involves comparing the
background level to benchmarks and documenting the background risks in the baseline risk
assessment report. Clearly if the background level of a contaminant exceeds benchmarks there
will be a contribution to overall site risk from background that must be documented in the
baseline risk assessment report. Since site concentrations of antimony in the surface soil and
cadmium in the subsurface soil are greater than the benchmark levels (i.e., risk-based
concentrations), documenting the contribution to overall site risk is required per the Navy’s
September 18, 2000 interim policy. EPA therefore reiterates its recommendation that the RI
focus its efforts on the risk characterization. The RI must appropriately communicate the risk
from the site, including the contribution to the overall risk from background constituents, to the
public. Qualitatively revealing in the risk characterization that overall site risks may have been
underestimated because the contribution from background was not quantified is not only
appropriate, but required. Alternatively, the RI could retain antimony and cadmium as COPCs
and recalculate the human health risk estimates.

EPA takes issue with your statement that "...the Navy is not responsible for...evaluating risk
associated with background constituents...." This statement is in direct conflict with the Navy’s
own policies on the issue.

The Navy’s response also states that their policy serves two purposes, including ensuring that
restoration funds are used solely for the cleanup of site-related COPCs and providing information
to the regulatory community and the public regarding natural and/or anthropogenic background
conditions that may pose a risk. EPA continues to believe that cleanup of contaminated soil
below naturally occurring background concentrations, provided such background concentrations
are not mobilized by site contaminants or activities, is not necessary under CERCLA. However,



it is essential that the Navy appropriately and accurately document any risk management
decisions in the administrative record for the site. As the RI currently stands, the risk to humans
is not accurately computed or communicated and EPA therefore cannot concur with its findings.
Please clarify how the Navy plans to provide "...information to the regulatory community and the
public regarding natural and/or anthropogenic background conditions that may pose a risk..." in
the Old Fire Fighter Training Area baseline risk assessment.

I look forward to working with you and the Rhode Island Department of Environmental
Management toward the cleanup of the Old Fire Fighter Training Area. Please do not hesitate to
contact me at (617) 918-1385 should you have any questions or wish to arrange a meeting.

Sincerel \:\M\

Kymb 'lee Keckler, Remedial Project Manager
FederalWFacilities Superfund Section

Attachment

cc: Paul Kulpa, RIDEM, Providence, RI
Melissa Griffin, NETC, Newport, RI
David Charters, USEPA, Edison, NJ
David Bennett, USEPA, Washington, DC
Mary Sanderson, USEPA, Boston, MA
David Peterson, USEPA, Boston, MA
Chau Vu, USEPA, Boston, MA
Margaret McDonough, Boston, MA
Jennifer Stump, Gannet Fleming, Harrisburg, PA
Ken Finkelstein, NOAA, Boston, MA
Mary Philcox, URI, Portsmouth, RI
David Egan, TAG recipient, East Greenwich, RI
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ATTACHMENT A
Additional Comment

The response indicates that site data is first screened against risk-based screening values,
such as Region 3 RBCs or Region 9 PRGs (Please note that EPA Region 1 policy is to
use the Region 9 PRGs). However, the screening tables contained COPCs that were
eliminated with a "BKGD" rationale when the site concentrations were actually lower
than their respective risk-based screening values. These constituents should have been
eliminated based on the risk-based screening rather than based on a background
comparison.

If constituents are screened initially versus risk-based concentrations, as required in EPA
guidance and as stated in the Response to Additional Comments, the only constituents
eliminated based on background are antimony in surface soils and cadmium in subsurface
soils. The risks from these chemicals should be evaluated either quantitatively in the risk
assessment or qualitatively in the uncertainty section.

The original comment discussed that it was inappropriate to use background data sets
where the frequency of detection does not exceed zero percent detections in statistical
comparisons between site data and background. The original comment provided several
examples of where background data sets containing zero percent detected values were
used to compare to site data containing positive values. The original comment also
indicated that for at least one other site in EPA Region 1, the Navy has developed a
background comparison process where the first step is to reject from consideration any
constituent where the frequency of detection in the background data set does not exceed
zero percent.

The response to this comment requires clarification. First, the response indicates that
sodium in subsurface soil site data was not determined to be above background based on
statistical tests. This is not correct. According to the conclusion column of Table Q-19,
the concentration of sodium in the site data set was determined to exceed background (see
"Y" in Conclusion column).

More importantly, the response appears to indicate that background comparisons will be
considered to be not applicable for only selenium, silver and sodium in the surface soil
data set and selenium and sodium in the subsurface soil data set based on the fact that the
background data set for each of these constituents had zero percent detected values.
However, this list is not comprehensive. As can be seen from Table Q-19, cadmium and
mercury in the background subsurface soil data set lacked any detected values. Statistical
comparisons to site data were performed using these data sets and, in fact, the site data for
cadmium was determined not to exceed background even though 29 percent of the site
data set consisted of positively detected values!



To restate the original comment, "comparisons of site data to background data using
background data sets where the frequency of detection does not exceed zero percent will
not be accepted by EPA and should be removed from this RI report." Therefore, for all
constituents in all media where the frequency of detection in the background data set was
zero, this report should be revised to consider the background test results for these
chemicals as not applicable and the decision to retain or discard these chemicals as
COPCs should be based solely upon comparison to risk-based screening levels.



