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UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY

REGION I

J.F. KENNEDY FEDERAL BUILDING, BOSTON, MASSACHUSETTS 02203-2211

November 2, 1994

Mark Evans, Remedial Project Manager
U.S. Department of the Navy
Naval Facilities Engineering Command
Northem Division
10 Industrial Highway
Code 1823, Mail Stop 82
Lester, PA 19113-2090

Re: Review of Plans and Specifications for Spent Acid Storage and Disposal Area

Dear Mr. Evans:

I am writing in response to your request for EPA to review the design analysis for removal
of the Spent Acid tank and remediation of PCB contaminated soil. Most of our comments
relate to how the spept acid tank and soil will be removed andare listed on Attachment A. ,

I look forward to working with you on this issue. Please do not hesitate to contact me at
(617) 573-5777 should you have any questions or wish to arrange a meeting.

~:~
Kymberlee Keckler, Remedial Project Manager
Federal Facilities Superfund Section

Attachment

cc: Mark Lewis, CT DEP, Hartford, CT
Andy Stackpole, NSBNL, New London, CT
Mary S'anderson, USEPA, Boston, MA
Dan Winograd, USEPA, Boston, MA
Patti Tyler, USEPA, Boston, MA
Dale Weiss, TRC, Lowell, MA
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Section 02220, 
Page 5, 
Part 3.1.1 

Section 02990, 
Page 2, 
Paragraph 3 

Section 02990, 
Page 2, 
Paragraph 5, 
Bullet 5 

ATTACHMENT A 

Comment 

The specifications should address the potential need for groundwater 
dewatering systems. The specification should require the collection, 
testing and proper disposal of groundwater collected by dewatering 
operations (see also Section 02990, Page 11, Part 3.1.5.3). 

The text should identify that the referenced maximum depth of 
excavation, 10 feet, is representative to approximate depth of the 
groundwater. Further, the specifications should also note that depth to 
groundwater is subject to seasonal fluctuation. 

As previously indicated in comments submitted for the Focused 
Feasibility Study (FFS) pertaining to the Spent Acid Storage and 
Disposal Area, concentrations of cadmium, arsenic, and chromium 
were detected in the soil above the CTDEP TBC standards for TCLP 
leachate. Considering the limited number of samples (3 samples) used 
to characterize the subsurface soil and the historical acidic conditions 
associated with this location, additional confirmatory analyses should be 
performed for cadmium, arsenic, and chromium to ensure that existing 
concentrations do not pose any future impact on groundwater quality 
(see also Section 02995, Page 4, Part 3.1.4, Paragraph 2 and Part 
3.1.5, Paragraph 3). 

Appendix A, Earthwork Calculations, Page 1, Total Vohmic! of Bituminous Concrete to 
be Removed 

It is unclear what the quantity “207.5 sf” represents. Additionally, “45 sf” represents the 
area associated with the 3-foot by 15-foot reinforced concrete pad, and is not constructed of 
bituminous concrete, Therefore, the “45 sf” should be subtracted from the total area by 
changing the ‘I- ” to a ” + ” within the brackets. 

, 

Appendix A, Excavation at PCB Site 

Based on review of the boring logs, groundwater may be encountered above a depth of 10 
feet. If seepage occurs, the potential for a slope failure exists possibly resulting in damage 
to Building 496. In addition, the removal of soil from the sides of the building may result in 
a reduction of bearing capacity of the soils supporting Building 496’s foundation. Finally, 
the classification of the existing soils as OSHA Type “B” is not appropriate. The existing 
soils at the site consist mainly of miscellaneous unconsolidated fill, typical of a landfill. Fills 
of this nature generally have poor strength characteristics. A geotechnical engineer should 
evaluate the existing available information to determine what impacts the excavation will 
have on Building 496, and provide an earth support design “OSHA Option 4 - 29 CFR 
1926.653(c)(40). ” 



Drawing B-2 

Asbestos was identified in Boring Log 2LTB23, which is located in the middle of the PCB 
excavation area. Based on the description in the log, it appears that asbestos was identified 
in the boring from 0 to 8 feet in depth. Therefore, Asbestos Contaminated Materials 
(“ACM”) also should be mentioned in Specification Section 02990 and on Drawing B-2. A 
section on the identification, sampling, analysis, excavation, stockpiling and disposal of 
ACM soils should also be added to the specification. 


