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.~ DEPARTMENT OF ENVIRONMENTAL PROTECTION

~y~ .BUREAU OF WATER MANAGEMENT
~ PERMITTING, ENFORCEMENT & REMEDIATION -DIVISION

FEDERAL REMEDIAnON PROGRAM

'February 21, 1997

Mr. Mark Evans
U.S. Department of the Navy
Northern Division, Naval Facilities Engineering Command, Code 1823
10 Industrial Way, Mail Stop 82
Lester, PA 19113-2090

Re: Request for Alternative Soil Remediation Criteria for Spent Acid Storage and Disposal
Area (SASDA) at the Naval Submarine Base - New London (NSB-NLON), Groton, CT

Dear Mr. Evans:

I have received your letter dated January 8, 1997 regarding alternative sQil remediation criteria. . .' ,
for the Spent Acid Storage and Disposal Area. In this letter you requestapproval to apply an
alte~ative pollutant Mobility Criteria for lead in the soils.at this siteas'provided in SeCtion 22a­
i33k-2(c)(2)(D)(I) (bb) of the Regulations of Connecticut State Agencies (RCSA). That portion
of the regulations allows for an alternative dilution factor to be applied in calculating the
pollutant mobility criterion for a particular substance in a GBarea. This alternative dilution
factor is equal to "the ratio of the summation of the areas downgradient and upgradient of the
release area to the release area...". The alternative Pollutant Mobility Criteria is equal to the
relevant Ground Water Protection Criterion multiplied by the dilution factor.

You have calculated the dilution ratio to be 25. This calculation appears to be correct, and in
accordance with the requirements of the regulations. However, this ratio was incorrectly
multiplied by the GB Pollutant Mobility Criterion (0. 15mgll) specified in Appendix B of the
Regulations to obtain a Pollutant Mobility Criterion of 3.75 mg/1. Under the regulations, the
dilution ratio is multiplied by the 'Ground Water Protection Criterion (0.015 mg/l) specified in
Appendix C, rather than the Pollutant Mobility Criterion. This results in a Pollutant Mobility
Criterion for lead of 0.375 mg/l (0.015 mg/l x 25 = 0.375 mg/l). The Ground Water Protection
Criterion for a given substance is the same at any site regardless of the ground water
classification. Some of the composite soil samples coilected from the tank grave contained TCLP
lead at concentrations exceeding the calculated Pollutant Mobility Criterjon: .

Your letter also acidresse~ concerns previously raised hy me ;egardi~g benZo(a)anthnl~ene;'
penzo(a)pyrene, and benio(b)fluoranthene, whi~h were detected in ashallow soil sample' ..:
collected in test boring 15TB9 at a depth of 0.5 to 2.5 feet. You indicated that the Navy feels that
these soils meet the requirements for exception from the Pollutant Mobility Criteria specified in
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RCSA Section 22a-133k-2 (c)(4)(C)(aa to ff). The Department agrees that these soils meet the 
specified criteria, and are, therefore exempt from the Pollutant Mobility Criteria. This exemption 
applies specifically to the soils in the sample collected from test boring 15TB9. All requirements 
of the Remediation Standard Regulations, including the Direct Exposure and Pollutant Mobility 
Criteria would apply to to actions to remediate soils at other locations on the site. 

If you have any questions regarding this letter, or you wish to arrange a meeting to discuss this 
issue, please contact me at (860) 424-3768. 

Sincerely, 

Mark R. Lewis 
Senior Environmental Analyst 
Federal Remediation Program 
Permitting, Enforcement & Remediation Division 
Bureau of Water Management 

cc. Ms. Kymberlee Keckler, US EPA Region 1, Federal Facilities Section 
Mr. Andy Stackpole, NSBNL Environmental Department 
Mr. Corey Rich, Brown & Root Environmental 
Mr. Matt Cochrane, Brown & Root Environmental 


