
September 12,2006 

Mr. Garwin Eng 
Virginia Department of Environmental Quality 
629 Main Street 
Richmond, VA 23219 

Subject: Response to VDEQ Letter dated July 21,2006 on the Draft Engineering 
Evaluation/Cost Analysis for Site 23, the Building LP-20 Plating 
Shop, Naval Station Norfolk, Norfolk, VA 

Dear Mr. Eng: 

This ism response your letter dated July 21,2006 concerning the Draft Engineering 
Evaluation/Cost Analysis (EE/CA) for Site 23, Building LP-20 Plating Shop located at Naval 
Station Norfolk. Based on a review of your letter, the Navy agrees that the regulatory 
oversight of this site shall be under the Virginia Deparhnent of Environmental Quality's 
Office of Remediation Program. Additionally, it is agreed that the alternative requirements 
of the Comprehensive E m i r ~ ~ n ~ t a l  Response, Compensation and Liability Act (CERCLA) 
remedial action outlined in the Draft EE/CA will meet the Resource Conservation and 
Recovery Act closure performance standards of 40 CFR 265.111 (a) and @). As requested by 
VDEQ, this language will be included in revised EE/CA, however, in Section 2.1.2, Site 
History. 

However, based on a legal review of the regulations discussed in your letter, the following 
is provided: 

40 CFR 265.90 (f) applies to regulated units. A "regulated unit," as per 40 CFR 26il.90 
(a)(?) and 9 VAC 20-60-265.18, is a surface impoundment, waste pile, land treatment 
unit, or landfill. As Site 23 did not contain any of the above, the Navy does not agree 
that Site 23 is a regulated unit, and therefore, 265.90 (f)(2) does not impose the 
corrective action requirements of 40 CFR 263.101 (a). 

Lkewise, 40 CFR 270.1 (47 )  does not apply to CERCLA-based clean-ups in which 
the Navy is lead agency. 270.1 (c)(7) contemplates siations in which EPA is lead 
agency, under which akthority it may issue enforceable documents. At Site 23, 
neither EPA nor VDEQ has authority, unilaterally, to issue enforceable documents. 
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There b no 40 CFR 265.111 (d). And parenthetically, 265.90 (f) permits replacement 
of the requirements of subpart F only, not subpark F and G. Subpart G contains 
265.111. 

Therefore, the Navy does not believe that the requirements of 40 CFR 264101(a) apply to 
this onsite CERCLA response action and no additional changes will be made to the revised 
EE/CA. 

If you questions or comments concerning Ulis issue, please contact Winoma Johnson at (757j 
444-3418. 

Holly Rosnidc/CH2M HlLL 


