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Mr. Bill Hill 
Code 1851 
Southern Division 
Naval Facilities Engineering Command 
2155 Eagle Drive 
P.O. Box 190010 
North Charleston, South Carolina 29419-9010 

RE: Letter on Use of Fraction Ingested/Fraction Contacted Term 
in Risk Assessments at NAS Pensacola 

Dear Mr. Hill: 

I have completed the technical review of the your letter 
dated June 16, 1998 (received June 22, 1998) that was submitted 
in response to my e-mail (copy attached) dated May 6 ,  1998. 

As stated in my e-mail, I did not preclude using a fraction 
ingested/fraction contacted (FI/FC) factor less than one. I 
indicated that without adequately defensible and quantifiable 
usage patterns being provided, then the default value of 1 should 
be applied for FI/FC and the results recalculated for the 
constituents to which a value less than 1 was applied. The above 
described usage patterns are not currently defensible within the 
remedial investigation reports where an FI/FC value less than 1 
was used. The attached letter from Stephen M. Roberts, Ph.D. 
addresses the usage pattern issue as well as other factors needed 
before a FI/FC factor less than 1 can be used. 

Concerning your question of where this is referenced, the 
value of 1 for FI/FC is used in the calculations which determined 
the states Soil Cleanup Target Levels (SCTLs). (Technical Report, 
1998) and is also included in Chapter 62- 785 ,  F.A.C. 

If I can be of any further assistance with this matter, 
please contact me at (904) 921-9989. 

Remedial Pro] ect Manager 

"Protect, Conserve and Manage Florida's Eitvironmenl and Natural Resources" 
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cc: Ron Joyner, NAS Pensacola 
Gena Townsend, USEPA Region IV 
Brian Caldwell, EnSafe, Knoxville 
Allison Dennen, EnSafe, Memphis 
Karen Atchley, Bechtel, Knoxville 
Tom Dillon, NOAA CRC, USEPA Region IV 
Tom Moody, FDEP Northwest District 



Date: 5/6/98 3:00:47 PM 
From: John Mitchell TAL 

OU 2 Risk Assessment - FWC 
See Below 

Team: 

I have discussed the FI/FC issue with Dr. Roberts, Ligia, and Tim 
Bahr. It is the states opinion that in using the FWC in the 
exposure calculations at the OU 2 sites that the default value of 1 
should be applied. We do not agree with the percentages applied at 
the various sites. Also, it appears these were applied for the 
potential future resident which is in appropriate as the usage 
patterns could not be adeqautely determined. FI/FC could potentially 
be used in a current use scenario, but the usage patterns at the site 
would have to be adeqautely quantified and defensible. Those 
constituents which used a FUFC factor less than 1 should be 
recalculated using the default value of 1. 

To: 
To: 
To: 
To: 
To: 
To: 
To : 
To: 
To: 
To: 
cc: 

KAREN ATCHLEY 
BRIAN CALDWELL 
ALLISON DENNEN 
BILL HILL 
Bill Kellenberger PEN 
GENA TOWNSEND 
RON JOYNER 
Paul Stoddard 
Tom Dillon 
Joe Land 
TimBahr TAL 



*-. q$*..- '&'-:':+, UNIVERSITY OF 
. .$! * .. %d. 13;: ... FLORIDA 

*.. 

Center for Environmental & Human Toxicology P.O. Box 110885 
Gainesville, Florida 32611-0885 

Tel.: (352) 392-4700, ext. 5500 
Fax: (352) 392-4707 

July 7, 1998 

Ligia Mora- Applegate 
Bureau of Waste Cleanup 
Florida Department of Environmental Protection 
2600 Blair Stone Road 
Tallahassee, FL 32399 

Dear Ms. Mora-Applegate: 

The issue of the use of FI/FC in risk calculations has come up again in the context 
of OU2 at NAS Pensacola. There are circumstances where the use of an FI or FC value 
of less than 1 can be justified. An example might be a situation in which a worker spends 
a defined fraction of the workday at a contaminated site, and the remainder of the 
workday at an uncontaminated site. Of course this division of time andor activity pattern 
would have to be documented, and may not be applicable to future exposure scenarios 
where activity patterns might change. 

The use of FYFC proposed at NAS Pensacola is different - here FI/FC is based 
on the distribution of contaminants within an exposure area. This use of FI/FC is, in my 
opinion, almost always a mistake. Variability in concentrations of contaminants within 
the exposure area is best dealt with in the derivation of the exposure point concentration 
(EPC). Here, there are a number of statistical tools available through which the impact of 
the variability on risk estimates can be addressed through the development of confidence 
limits (e.g. the upper 95% confidence limit estimate on the mean). While a statistical 
approach could also be taken in developing an FYFC for an area, in practice this is done 
much more subjectively. As a result, the reliability of these estimates is suspect. 

Looking at Site 25 in OU2 specifically, we have a situation in which the 95% 
UCL is greater than the maximum concentration. Under these circumstances, risk 
assessment guidance from the U.S. EPA indicates that the maximum concentration value 
should be used as the exposure point concentration. It is my understanding that the Navy 
objects to using the maximum concentration (and an FVFC of 1 )  at this site as being 
overly conservative. A 95% UCL greater than the maximum concentration is indicative 
that the site has not been adequately characterized to develop a good estimate of the mean 
concentration. Selecting an FYFC value less than 1 based on assumptions regarding site 
distribution of contaminants certainly reduces the conservatism, but doesn't address the 



underlying problem of poor characterization of contaminant concentrations. I have 
looked over the memorandum of June 16, 1998 in which the derivation and use of an 
FWC term of 0.4 for this site is described, but the source of some of the critical 
assumptions (e.g., that the area of Aroclor-impacted soils is approximately 5,300 square 
feet) is not explained. Frankly, in looking at a map showing the sampling locations for 
this site, it appears that other assumptions regarding the size of the contaminated area are 
equally supported by the limited available data, including areas larger than 5,300 square 
feet. 

' 

If the Navy and their contractor insist on using FI/FC in estimating the risks posed 
by this site, the extent of the contaminated area must be carefully defined and justified. 
This has not been done in any of the documents for this site that I have reviewed. To do 
this well, additional sampling will probably be required. The derivation of an estimate of 
the contaminated area should include, if possible, an upper confidence limit estimate on 
the boundaries. Also, a 0.5-acre total exposure area (as proposed in the June 16, 1998 
memo) may be reasonable, but should be justified in a site-specific context. Under some 
circumstances (e.g., commercial use of the property with contamination in a loading dock 
area), plausible human activity patterns may necessitate the use of a smaller area for 
some receptors. This needs to be discussed and documented. 

I hope that these comments are helpful. Please let me know if I can be of further 
assistance on this site. 

Regards, 

Stephen M. Roberts, Ph.D. 
Associate Professor and Program Director 




