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Daniel Opalski, Chief
Federal Facilities Branch (SFD-8)
Superfund Division
United States Environmental Protection Agency
Region IX
75 Hawthorne Street
San Francisco, CA 94105

Dear Mr. ©palski

On September 18, 1997, I sent a letter to you asking for USEPA's position regarding the
State of California's proposed "drinkable leachate" cleanup standard and SVE "shut-off" criteria.
The purpose of this letter is to initiate an exchange of views concerning some related important
issues that the Department of Navy (DON)and the U.S. Environmental Protection Agency
(USEPA) Region IX office are facing as we work our way towards Records of Decision (RODs)
for Volatile Organic Compound (VOC) contamination in the vadose zone at Marine Corps
Logistics Base (MCLB) Barstow and Marine Corps Air Station (MCAS) El Toro.

As the lead federal agency for these installations,we would like to reach a consensus with
USEPA concerning interpretation of CERCLAand the National Oil and Hazardous Substances
Contingency Plan (NCP) as it relates to these issues. Of course, there are also State of
California laws and regulations that are of concern but we believe that clarity in the
interpretation of federal law on these issues is a critical element of resolving the issues with all
FFA parties. We, therefore, request that you share your comments and response to our views
on the technical and regulatory issues addressed below.

E.xpectations for and Limitations of SVE Technology:

Before addressing the specific issues of concern I would like to provide some background.
It appears that there is a basic consensus among the FFA parties at these installations that
vadose zone VOC source reduction through SVE is desirable for certain sites. There also
appears to be a consensus that not all VOCs can typically be removed from the vadose zone by
SVE. In many cases, VOCs reach asymptotic conditions due to nonequilibrium partitioning
such as desorption, pore diffusion, or other rate-limiting transport steps following a period of
treatment. As a result VOCs may persist and continue to release into localized areas of
groundwater below the source/disposal area.

We anticipate that at many sites the bulk of the vadose zone VOCs can be removed
through SVE technology. In those cases, the remaining contamination releases into
groundwater and dissipates below the capiltaryfringe through dilution before it poses a threat to
human health or the environment. Any exceedances of groundwater cleanup numeric
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standards would be localized in small areas. In such cases, the "source areas" of residual
contamination are immobilized and in a sense "contained" by natural processes.

It is also possible after reaching asymptotic conditions for vadose zone VOCs that the
residual concentrations may cause more extensive exceedances of groundwater cleanup
numeric standards even after the optimization of the technology and investment of significant
amounts of time and resources. In these latter situations, it appears that all parties agree that
the incremental costs of continuing the effort to remove these residuals exceeds the benefits
after a certain point of diminishing returns.

..R..egulatory Interpretation Issues

In recent discussions among our respective staffs, an issue has arisen relating to whether
or not the residual contaminants referenced in either situation described in the paragraph above
should be considered "waste left in place" below "waste management areas" under specific
USEPA policy relating to the "point of compliance" for groundwater cleanup levels. That policy
is set forth in the NCP preamble at 55 Fed. Reg. 8753, March 8, 1990. The policy states as
follows:

"EPA believes that remediation levels should generally be attained throughout
the contaminated plume, or at and beyond the edge of the waste management
area, when the waste is left in place (emphasis supplied)."

In a discussion of groundwater restoration policy on the same page of the NCP preamble,
the USEPA Administrator states that:

"Such restoration may be achieved by attaining MCLs or non-zero MCLGs in
the ground water itself, excluding the area underneath any waste left in place."

USEPA Region IX staff on both the MCLB Barstow and MCAS El Toro projects have stated that
under this policy, a "point of compliance" is only acceptable at landfills and that groundwater
cleanup standards must be achieved "throughout the contaminated plume" at all other
categories of sites.

We do not understand this position. The USEPA Administrator's use of the broad words
"waste management area (emphasis supplied)" in the NCP preamble instead of the words
"regulated unit" or "waste management unit" was intentional. After all, CERCLA was enacted in
large part to support remediation of sites that were created prior to the effective date of RCRA,
i.e., before today's classifications of "regulated units" existed. Significantly, there is no limitation
to landfills set forth in the NCP preamble or text.
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As a former USEPA RPM from USEPA Region VIII, I know that USEPA has long accepted
that discrete areas of soil contamination resulting from the unregulated disposal of
contaminants (including residual contamination following treatment) falls within this broad
definition even when those discrete areas do not meet the definition of a landfill. The policy
reflected in the NCP preamble language quoted above was issued to accomodate both
scenarios where complete "clean closure" (e.g., through "dig and haul" or treatment) is selected
as a remedial action using the nine NCP remedy selection criteria and where the remedy
selected under those criteria support leaving some waste in place and containing it either for
cost reasons (e.g., certain types of mining waste) or limitations on complete treatment (VOCs in
vadose zone are emerging as a good example).

We have conducted a review of past RODs in the ERD-ROD database and located many
RODs issued or approved by USEPA addressing non-landfill sites in which soil
contamination/waste was left in place (sometimes as "residual contamination" following
treatment of "hot spots"). The sites addressed have included mining waste impoundments,
gravel pits, wood treating sites, and general industrial areas (including buildings) impacted by a
range of types of repeated contaminant releases. These RODs have included the
establishment of a "point of compliance" for groundwater at the downgradient edge of the waste
management area where the waste was left in place. I refer you to the following example
RODs:

1. Teledyne Wah Chang, uSEPA R10, 6/10/94 (EDR-ID 1000201862).
21 Montana Pole & Treating Plant, USEPA R8, 9/21/93 (EDR-ID 1000396074).
3. Naval Air Station, Ault Field, USEPA R10, 12/20/93 (EDR-ID 1000141164).
4. Reilly Tar & Chemical, USEPA R5, 9/30/93 (EDR-ID 1000289722).
5. American Crossarm & Conduit, USEPA R10, 6/30/93 (EDR-ID 1000360942).
6. Reilly Tar & Chemical, USEPA R5, 6/30/92 (EDR-ID 1000289722).

Reflections Upon the "Mixinq Zone" Concept

In my September 18, 1997, letter to you regarding related vadose zone cleanup issues, I
inquired as to whether or not USEPA still opposed CalEPA's "drinkable leachate" cleanup goal
and advocated the "mixing zone" approach as described in the Sharpe Army Depot dispute
resolution documents. Upon further reflection, it appears that inherent in USEPA's "mixing
zone" approach is a principle of leaving a limited amount of residual waste in place.

It appears to us that the "mixing zone" approach is legally and technically compatible with
and consistent with the NCP provisions regarding "point of compliance" for groundwater
remediation. Such residual VOCs that are not removed from the vadose zone soils can be

considered "waste left in place". As a conservative measure institutional controls could ensure
that shallow groundwater wells are not installed at or near the capillary fringe where
immobilized contamination lingers. In addition, when technological and economic feasibility
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limitations at sites where source reduction is more difficult lead to a decision to shut off SVE

before achievement of a water quality-based numeric limitation, the case that waste is being
"left in place" is even stronger. For these reasons, establishment of a "point of compliance" at
the downgradient edge of a "waste management area" and provisions for containment of
groundwater contamination upgradient of that point is consistent with CERCLA and the NCP.
We interpret State of California regulations and policies in a similar fashion.

I would appreciate your thoughts on these issues. We will be addressing them as we work
towards a final ROD for MCLB Barstow OU1/2 over the next few months. Please feel free to

contact me at (619) 532-1234 If you have any questions or comments.

Sincerely,

Walt'! Fr .Sand_
Leader
Environmental Specialist Support Team Leader

Copy to: Major Tim Evans, USMC WACO
Wayne Lee, COMCABWEST
Mike Shaw, MCLB Barstow
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